kaldata.comСпециалистите на НАСА направиха подробен анализ на сезонните промени на газовете в

...
kaldata.comСпециалистите на НАСА направиха подробен анализ на сезонните промени на газовете в
Коментари Харесай

Нивото на марсианския кислород периодично нараства, а учените не знаят защо

kaldata.com

Специалистите на НАСА направиха обстоен разбор на сезонните промени на газовете в атмосферата на Марс по данните, изпратени от апарата Curiosity. Оказа се, че концентрацията на О2 в атмосферата на Червената планета всяка пролет осезателно нараства, а учените не знаят за какво.

В продължение на шест години марсианският роувър изпращаше данни за атмосферата на планетата. От получената информация е известно, че атмосферата на Марс се състои от 95% въглероден диоксид, 2,6% азот, 1,9% аргон, 0,16% О2 и 0,06% въглероден монооксид.

На повърхността на Марс съществува известна циркулация на молекулите, което е обвързвано със сезонните промени при настъпването на зимата и пролетта. Поведението на азота, планувано от учените, изцяло съответствува с направените прогнози.

Но с кислорода обстановката е друга.  Всяка пролет, неговото количество нараства с 30% (от наличните 0,16%), а есента пада до равнищата, планувани посредством разбора на протичащите химични процеси . Любопитно е, че през всяка година количеството О2 е друго. Като че ли всяка пролет нещо създава О2, а през есента го отстранява.

Засега учените не могат да кажат какво би могло да е това. Забелязва се корелация в измененията на пропорциите на метана и на О2 в атмосферата на Марс и може би тези два процеса някак са свързани. Но държанието на кислорода на Червената планета не може да бъде обяснено с нито един от известните химически процеси.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР